01 May 2012

maaf

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Sorry_large

senangkan nak say sorii..
mintak maaf..
im sorry..
tapi sedar tak orang yang nak memaafkan
tu senang ke nak maafkan kesalahan itu ?
kalau dila sape buat hal dgn dila
dila senang je cakap
kita settle dekat akhirat jela
Allah ada tunggu balasan dia je
sbb Allah Maha Adil,
bukan tak nak maafkan
kalu dah bende tu mmg susah kite nak maafkan
camna??


Firman Allah
Jadilah kamu pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang ma'ruf serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh
surah Al-A'raf, ayat 199
Diriwayatkan dari Ali bin Abi Thalib Radhiyalldhu'anhu tentang firman Allah 
.............maka maafkanlah (mereka) dengan cara yang baik.
Surah Al-Hajr : 85
maksud ayat di atas adalah redha dengan tanpa mencela
Nabi Muhammad pun ada berpesan
Sayangilah, nescaya kamu akan disayangi,
dan maafkanlah nescaya kamu akan dimaafkan
Hadis Riwayat Bukhari
Firman Allah lagi
Orang-orang yang menahan kemarahannya dan memaafkan kesalahan orang lain. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan 
Surah Ali Imran, ayat 134
Ya Allah lembutkan hatiku,
supaya hati ikhlas memaafkan mereka
Aku ingin menjadi umat yang mengikut pesan mu Muhammad
walaupun pahit untuk dila maafkan mereka
insyaallah dila akan cuba kerana
dila maafkan mereka kerana Allah s.w.t



6 comment:

Fisya Isha said... Reply...

betul tu ! jarang jumpe orang yang pemaaf :)

anis scha said... Reply...

sabarlah. dan cuba memaafkan mereka :) insyaallah, itu yg terbaik :)

NurFadhilah said... Reply...

@Fisya Isha
betul susah nak jumpe orang yang memaafkan seikhlas nye^^

NurFadhilah said... Reply...

@anis scha
saba dila..and maafkan diaorg seikhlasnye..

emeliena said... Reply...

As-salam.. Aaa. memang payah nak memaafkan seseorang kann.. Eme sendiri.. disangka kawan, tapi rupa-rupanya.. Walaupun dah maafkan dia, dia buat lagi dan hanya mampu doakan dia dari jauh. Just bagi second chance kat diorang . Mana tahu diorang terbuka hati nak berubah(;

NurFadhilah said... Reply...

@emeliena
sokong^^

 
by NurFadhilah 2012 .Credit. Hafizah